Co s nepořádkem kolem kontejnerů? Pomůže sešlapávání plastových lahví

Jednou z možností je také rozšíření kontejnerových stanovišť, které však naráží na prostorové možnosti města a v některých případech i nesouhlas obyvatel, druhou variantou je častější svoz odpadu. Pardubičtí občané přitom v letošním roce za stávající rozsah služeb zaplatí stejně jako loni, tedy 650 korun.

„Pro letošní rok jsme se snažili zachovat poplatky za svoz odpadu ve stejné výši jako loni, bohužel odpadků poházených kolem kontejnerových stání stále přibývá. Jako řešení se nabízí dvě varianty. První z nich je rozšíření kontejnerových stání, které však často naráží na nevoli ze strany občanů, druhou možností je častější svážení odpadu, v každém případě by s sebou obě řešení nesla navýšení nákladů s tím spojených,“ informuje náměstek primátora zodpovědný za oblast životního prostředí Jan Nadrchal.

„Aby bylo možné náklady za svoz odpadu pro občany i nadále zachovávat na stávající částce, je potřeba využít celou kapacitu kontejnerů. Nádoby jsou často plné nesešlápnutých krabic a PET lahví, takže kontejnery pojmou mnohonásobně méně odpadu. Kromě toho lidé u kontejnerů zřejmě z pohodlnosti odkládají také velkoobjemový odpad, který správně patří na separační dvůr, v případě občanů bez možnosti dopravy do velkoobjemových kontejnerů. Se Službami města Pardubic jednáme o možných změnách harmonogramu svozů, zároveň však prosíme občany, aby mysleli na své okolí a třídili smysluplně a zodpovědně,“ pokračuje.

Případný každodenní svoz odpadu, který pro město zajišťují Služby města Pardubic, by mohl znamenat téměř dvojnásobné navýšení stávající částky 650 korun. Mezi nejproblematičtější lokality patří ulice Wintrova II, Věry Junkové, K Lesu, V Ráji, Železničního pluku, Bacháčkova či Branecká.
Částka, kterou občané za svoz ročně zaplatí, přitom pokryje 61 procent z celkových nákladů na odpadové hospodářství Pardubic. Zbylou část, tedy 414 korun za každého poplatníka v oblasti odpadového hospodářství doplácí město. „Podle výhledu finanční náročnosti odpadového hospodářství na rok 2022 vyjde likvidace odpadů a s tím související činnosti na téměř 93 milionů korun. Od obyvatel bychom měli na poplatku vybrat téměř 57 milionů, zbývajících zhruba 36 milionů zaplatí město,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal.

„Komunální odpad je svážen jednou až dvakrát týdně, plast spolu s kartony a kovovým odpadem až třikrát týdně, stejně tak papír. Sklo je vyváženo zhruba jednou za dva týdny,“ doplňuje náměstek Nadrchal s tím, že jen svoz komunálního odpadu přijde na více než 44 milionů korun za rok, dalších 22 milionů separovaný sběr a 15,8 milionu provoz separačních dvorů.