Jak reagovat na sucho ve městech? Pardubice testují vodní vaky.

Zdroj: iRozhlas.cz

Reakce na klimatické změny.‘ Pardubice chrání stromky před suchem vodními vaky

U některých mladých stromků v centru Pardubic se v poslední době objevily velké zelené plastové vaky s vodou. Radnice prvního obvodu začala zatím jako jediná ve městě testovat tento způsob závlahy dřevin. Mělo by to v případě suchého léta pomoct k přežití hlavně nově vysazených stromů. Jak přesně to funguje, zjišťoval Český rozhlas Pardubice.

Do jednoho vodního vaku se vejde přibližně 50 litrů vody. U větších sazenic se používají dva vaky | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas Pardubice
Vaky chrání mladé dřeviny například v Husově ulici a v parku Na Špici. „Plné zásobníky vykapou přibližně v průběhu osmi hodin, vláha se dostává vysloveně k vlásečnicím stromu a necáká to nikde okolo,“ říká Lenka Tobolková z 1. městského obvodu a dodává, že město koupilo tři stovky vodních vaků.

Umístěná je zatím zhruba polovina. Ke každému mladému stromku se dávají dva.

Městská arboristka Kristýna Podhajská dodává, že vaky se kvůli zvýšení objemu dají spojovat pomocí zipů. Dvojice zelených pytlů pojme až 114 litrů vody. Dole ve vaku jsou dvě malé dírky, kterými voda vykapává, což v závislosti na půdě může trvat 5-9 hodin.
Ve vrchní části každého vaku je schovaný otvor, kterým pracovník zahradnické firmy do tří minut vak naplní. Vaky se podle arboristky umisťují prioritně k nově vysazeným stromkům. „Ale budeme je postupně dávat až k výsadbám tři roky zpátky,“ uvedla Podhajská.

Vaky plní více či méně často v závislosti na počasí. V horkém letním počasí by měl každý strom dostat sto litrů vody jednou týdně, což je podle Podhajské pro stromky minimální dostačující množství.

Umisťování vodních vaků ke stromům je podle starostky Aleny Stehnové (ANO) reakce na klimatické změny, hlavně vedra, která v posledních letech panují. Kromě vaků podle ní jde také o seče, které by měly být maximálně do 10 cm výšky travnaté plochy.

Stromům by také měla pomoci mulčovací kůra, která déle udrží vláhu.

článek převzat z iRozhlas.cz ze dne 8.5.2019