Jan Nadrchal: V Červeňáku klademe důraz na ochranu přírody

Náměstek primátora zodpovědný i za životní prostředí Jan Nadrchal nemohl chybět na participativním setkání s občany k územní studii Červeňák. „Lidé o něm měli zájem, zúčastnila se jej i paní architektka, která územní studii připravuje. Ukázala nám a popsala všechny nutné náležitosti. Věřím, že jsme uskutečnili důležitý první krok k tomu, abychom toto cenné území proměnili v příjemnou zónu,“ informuje.

Lokalita Červeňák byla v majetku armády, která jej aktivně využívala jako vojenské cvičiště do konce 90. let minulého století. V následných letech území opustila, nicméně jej měla stále ve svém majetku. „Prostor byl zanedbán, ale právě to pomohlo k jeho současné podobě. Právě proto získáváme velké možnosti realizovat náš záměr přírodního parku. Toto území je pro nás velmi cenné – jedná se o zelený ostrov zasahující ke středu města,“ říká Jan Nadrchal.

„Už druhým rokem probíhá management údržby, který pro nás zpracovává Český svaz ochránců přírody. Za toto jim děkuji, bez nich bychom horko těžko s tímto územím něco dělali. Tito lidé jsou zapálení a vědí, co dělají. Došlo k prořezům cestní sítě k odstranění souší, které by mohly být nebezpečné pro lidi. Už je patrné, že ustupují invazní druhy, naopak se prosazují původní byliny a zvyšuje se pestrá biodiverzita,“ pokračuje.

Cílem vedení města je proměnit lokalitu Červeňáku v atraktivní přírodní rekreační zónu. „Jsme ve fázi, kdy máme zpracovanou územní studii, kterou musíme zaregistrovat. To je důležitý krok, neboť tvoří základní regulativ pro celé území. Studie nám poskytuje podklady pro představu, kde a jak povede cestní síť s jakou strukturou. Dočkáme se tam aktivit společenských – stolky, drobný mobiliář, mluvíme o opičí dráze pro děti s připomínkou vojenského cvičiště. Zároveň klademe důraz na ochranu přírody, mělo by vzniknout i ještěrkoviště,“ konstatuje Jan Nadrchal.

„Jsem nadšený a že celý projekt přijímá kladně odborná i široká veřejnost. Podobné participativní procesy jsou budoucností pro celé město,“ dodává náměstek primátora zodpovědný i za životní prostředí.