Letiště Pardubice hlásí 138% nárůst cestujících

Pardubické letiště loni přepravilo 80 796 cestujících, předloni kvůli koronavirové pandemii klesl počet pasažérů na 34 238. „Je to pro nás velice pozitivní výsledek a věříme, že příští sezona přinese ještě lepší číslo,“ řekla manažerka rozvoje a marketingu Mária Ministrová k loňskému výsledku.

Pravidelné linky maďarské nízkonákladové společnosti Wizz Air přepravovaly loni cestující z Pardubic do Lvova a Kyjeva. „Od léta bude tato města obsluhovat čtyřikrát týdně, k tomu dvakrát týdně přibudou Oděsa a Charkov. Na Ukrajinu se tedy z Pardubic bude létat dvanáctkrát týdně,“ informoval člen představenstva Jan Hrabal.

Irský Ryanair pokračoval s linkou do španělského Alicante. O dovolenkové sezoně chartery loni létaly jen do Burgasu v Bulharsku, nicméně zájem lidí cestovat se potvrdil, protože lety třikrát týdně byly vytížené. Letiště se i nadále muselo vyrovnávat s dopady pandemie. „Největší dopad na pravidelné linky měla nepředvídatelná covidová opatření pro návrat zpět do České republiky,“ uvedla.

Novinky pro letošní rok letiště představí co nejdřív, některá jednání nejsou uzavřená. Nabídka by měla být pestřejší než loni. „Našim cestujícím chceme v příští sezoně nabídnout více charterových a pravidelných linek a zajistit pohodlné cestování z letiště. V současné době připravujeme seznam charterových a pravidelných destinací, které budou v nabídce z letiště včetně cestovních kanceláří, které budou dané destinace prodávat,“ řekla Mária Ministrová.

Pardubické letiště k tomu jedná se zájemcem, který tam chce postavit halu na opravu menších VIP letadel. „Jednání s Richardem Santusem, majitelem společnosti AeroPartner, zatím neskončila,“ dodala Ministrová.

„Nový management se aktivně chopil příležitosti a to přináší první výsledky. Krok k výměně vedení společnosti, který na podzim roku 2020 inicioval kolega Martin Kolovratník, se ukazuje jako správný,“ poznamenal Jan Hrabal.

„Růst počtu cestujících by měl, pokud se nestane nic nepředvídatelného, pokračovat i v tomto kalendářním roce, a to i díky návratu tradičních dovolenkových destinací, které budou obsluhovat charterové lety. Z Pardubic by se mělo létat do Bulharska, Černé Hory, Turecka nebo Egypta, což věřím ocení hlavně rodiny s dětmi, které plánují letní dovolenou s pohodlnou dopravou, neboť u pardubického letiště lze parkovat zdarma,“ doplnil.