Letiště Pardubice se zvedá, v létě nabídne přímé lety do nových destinací

Loni letiště evidovalo 33 901 cestujících, do letošního podzimu 72 118. „Pokud by nedošlo k neočekávanému zrušení domluvených charterových linek některými cestovními kancelářemi, byla by současná cifra šestimístná. Letiště Pardubice se odráží ode dna, dokladuje to více než dvojnásobek odbavených cestujících oproti loňskému roku,“ řekl zastupitel a člen představenstva společnosti East Bohemian Airport Jan Hrabal.

Letos létal Wizz Air z Pardubic do Lvova a Kyjeva, nepřestal ani v dobách největší letecké krize během koronavirové pandemie. Na léto příštího roku bude města obsluhovat čtyřikrát týdně, k tomu nově dvakrát týdně přibudou Oděsa a dvakrát za týden Charkov. „Dvanáctkrát týdně se bude létat na Ukrajinu,“ řekl Hrabal.

Pokračovat bude oblíbená letní linka do španělského Alicante, zatím dvakrát týdně. „Je ale možné, že Ryanair navýší týdenní rotaci na tři, stejně jako v červenci letošního roku, protože byl o letenky mezi cestujícími zájem,“ informoval.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Airport Pardubice ✈️ ?? (@pardubiceairport)

V charterovém segmentu letos mohli jet lidé na dovolenou do Burgasu, a to jednou týdně. V letní sezoně 2022 je naplánován Burgas čtyřikrát za týden, provozovat je budou dopravci Bulgaria Air a Smartwings. „V jednání je také linka do Varny. Po několika letech se otevře linka do Podgorici s dopravcem Air Montenegro,“ řekl Hrabal.

Smartwings vrátí do Pardubic lety do turecké Antalye, letiště je bude odbavovat dvakrát týdně. Nově také začne létat na řecký ostrov Rhodos. „Pokročilá jednání jsou v případě egyptských letovisek Hurghada a Marsa Alam. Letiště jedná o letech do Athén. O letiště je zájem, je zasmluvněno pět dopravců pro další rok. Pokračují další jednání, ale nepokročila daleko, abychom o nich mohl informovat,“ řekl člen představenstva pardubického letiště.

„Díky novému vedení společnost se daří výrazně zlepšovat vnímání pardubického letiště mezi akcionáři i navenek. Podařil se nastavit velmi korektní vztah s Armádou České republiky, což je pro další rozvoj letiště klíčové. Vrcholný management progresivně pracuje na rozvoji nákladní dopravy. Nový terminál je využíván pro neletecké aktivity, což zvyšuje jeho atraktivitu a znamená příjem pro společnost EBA. Výsledek hospodaření bude výrazně lepší oproti loňskému roku a zlepší se i oproti schválenému plánu,“ poznamenal.

Civilní letiště v Pardubicích funguje od roku 1994. Společnost EBA vlastní ze dvou třetin statutární město Pardubice, z jedné třetiny Pardubický kraj. Podařilo se mezi akcionáři dojednat a na městském zastupitelstvu již výraznou většinou schválit koncept Smlouvy o spolupráci mezi statutárním městem Pardubice, Pardubickým krajem a společností EAST BOHEMIAN AIRPORT a.s., zastupitelstvo dále vzalo na vědomí návrh harmonogramu rozhodnutí pro rok 2021–2022. „Schválení této smlouvy znamená pokračování procesu dalšího komplexního rozvoje pardubického letiště,“ doplnil Jan Hrabal.

„Ze sdělených zpráv mám velkou radost. Návrat a rozvoj linek v osobní dopravě je velký, nezakřikněme to… Vnímám pozitivně i rozvoj nákladní dopravy. Jsem rád, že jsme vloni touto dobou dotáhli personální výměnu, chtěl bych novému vedení vyseknout poklonu a pochválit je za manažerské vedení. Je důležité a správné, že tyto kroky jsou koordinovány také s Pardubickým krajem,“ prohlásil poslanec a zastupitel Martin Kolovratník.

Pravidelné linky v létě 2022

Ukrajina Kyjev WizzAir 4× týdně
Lvov WizzAir 4× týdně
Charkov WizzAir 2× týdně
Oděsa WizzAir 2× týdně
Španělsko Alicante Ryanair 2× týdně

Charterové linky v létě 2022

Bulharsko Burgas Bulgaria Air 2× týdně
Burgas Smartwings 2× týdně
Varna (v jednání) Smartwings 1× týdně
Černá Hora Podgorica Air Montenegro 1× týdně
Egypt Hughada (v jednání) Air Cairo 1× týdně
Marsa Alam (v jednání) Smartwings 1× týdně
Řecko Athény (v jednání)
Rhodos Smartwings 1× týdně
Turecko Antalya Smartwings 2× týdně