Na provozu desítek svých budov chce město šetřit provozní náklady na energie

Radnice plánuje v letošním roce opět více ušetřit na provozních nákladech. V průběhu roku rozšíří stávající energetický dispečink ze čtyř na všechny objekty základních a mateřských škol a na další administrativní budovy v majetku města Pardubic. Rozšíření dispečinku na všechny budovy město přijde na čtyři miliony korun, výhledově by měl energetický dispečink dohlížet na spotřebu energií na většině ze zhruba šedesáti budov v majetku města.

„Ceny energií prudce rostou, v případě elektrické energie letos půjde o nárůst o více než 300 procent a zemního plynu o 430 procent. Tohle navýšení se dotkne každého z nás – domácností i firem a města samozřejmě nejsou výjimkou. V rámci zvýšení efektivity hospodářství proto vybudujeme na všech našich městských budovách dispečink, který bude hlídat, jak se v tom kterém objektu s energiemi hospodaří,“ uvedl primátor města Pardubic Martin Charvát.

„Energetický dispečink představuje maximální kontrolu uživatele nad spotřebou energií ve sledovaném objektu. Monitoring energií, tedy elektrické energie, plynu, vody i tepelné energie probíhá on-line 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Součástí provozu dispečinku jsou pravidelné zprávy, ve kterých je vždy určité období zhodnoceno. Vznikne též návrh na opatření, která vedou ke snížení energetické náročnosti,“ vysvětlil náměstek primátora Jan Nadrchal. Z těchto získaných informací je možno sledovat a vyhodnocovat efektivnost spotřeb energií.

Zcela zásadním a důležitým prvkem celého systému energetického dispečinku je především vyhodnocení a včasné odhalení havarijních stavů. Systém dále hlídá teplotu v budovách v neprovozních hodinách, běžné provozní stavy a vyhodnocuje případné odchylky.

Energetický dispečink byl zaveden v roce 2015 na základní školy Studánka a Svítkov, v dalších letech byl rozšířen o mateřskou školu na Benešově náměstí a budovu „malé“ radnice U Divadla. Rozšířením energetického dispečinku na všechny objekty v majetku města tak město získá ucelený pohled na spotřeby energií v těchto objektech. Energetický dispečink a jeho provoz, monitoring a vyhodnocování je tak základním nástrojem pro následné realizace energeticky úsporných opatření, které přinášejí úspory a snižují energetickou náročnost budovy.