Obnova třešňovky na Červeňáku začíná!

Léta zanedbávané stromy lidé ze spolku Pestré Polabí „vyprostí“ ze sevření náletových dřevin, vzrostlé stromy arboristicky ošetří a mladým semenáčkům dají prostor pro další růst a postupnou obměnu třešňovky.

„Pozůstatek výsadeb vysokokmenů třešní na jižně exponované terase Chrudimky je velice hodnotnou částí přírodního parku Červeňák. Třešňový sad je aktuálním i potencionálním biotopem řady druhů hmyzu, včetně ohrožených a významně přispívá k různorodosti druhů, žijících na tomto území,“ říká náměstek primátora Jan Nadrchal.

Pozůstatek třešňového sadu se stromy různého stáří tak čeká nejprve výřez náletových dřevin. „Zachovány zůstanou pouze hodnotné stromy a na vhodných místech i solitérní keře, typické pro českou krajinu, jako černý bez, šípková růže a podobně. Při následném řezu třešní budou odborníci brát ohled i na hmyz, jehož život je vázán na takzvané mrtvé dřevo,“ pokračuje.

„V území bude ponechán maximální počet odumírajících nebo mrtvých stromů ve formě torza nebo vyšších pařezů, navíc bude na vhodných místech ponechána dřevní hmota, která během rozkladu poskytne hmyzu úkryt i vhodné podmínky k životu. Pro letošní rok se nepočítá s dosadbou sadu, ten by měl být obnovován postupně, s důrazem na přirozenou obnovu porostu,“ dodává náměstek Nadrchal.