Oprava Dělnické začne ještě letos

Zdroj: Tiskový úsek Magistrátu města Pardubic

Dělnická ulice, důležitá pro obslužnost průmyslové zóny v Černé za Bory, by se ještě letos měla dočkat rekonstrukce. Město má hotový projekt, rozpočet stavby, stavební povolení i vyčleněné peníze na její realizaci. Připravuje výběrové řízení na zhotovitele a zároveň žádá ministerstvo průmyslu a obchodu o dotaci z národního programu na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury.

„Tato komunikace je důležitá pro další rozvoj průmyslové zóny v Černé za Bory. V současné době je až nadlimitně zatížena kamionovou dopravou, neboť v této lokalitě působí řada firem, stav silnice je přitom katastrofální. Zkvalitnění dopraví infrastruktury v jihovýchodní části průmyslové zóny je pro firmy, které zde působí, ale také pro město, velmi důležité,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát. „Rekonstrukce je komplikovanější v tom, že právě kvůli zachování obslužnosti průmyslové zóny nelze Dělnickou ulici po dobu stavby uzavřít, práce proto budou prováděny za částečného provozu,“ dodal primátor.

Během dvanácti měsíců bude v Dělnické ulici zrekonstruována silnice v úseku od Průmyslové po Holandskou ulici a ulice K Silu od Průmyslové po Dělnickou ulici, včetně části stezky pro chodce a cyklisty. Zároveň bude zrekonstruováno pět autobusových zastávek, chodníky a veřejné osvětlení. „Rozpočtová cena celé stavby je zhruba 38 milionů korun, část investice chceme pokrýt z dotace MPO,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

„Celkem bude zrekonstruováno více než 1200 metrů komunikací, které dostanou živičný povrch, na chodníky bude položena zámková dlažba a v zálivy zastávek MHD budou vydlážděny žulovými kostkami. Do chodníků a zastávek budou zabudovány prvky umožňující užívání osobami s omezenou schopností orientace a pohybu,“ popsala náměstkyně rozsah prací. Stavební práce budou podle projektu rozděleny do čtyř etap.  Zvlášť se bude rekonstruovat levý a zvlášť pravý jízdní pruh v Dělnické ulici tak, aby po celou dobu výstavby byla zajištěna obslužnosti firem v lokalitě i vjezdu vozidel integrovaného záchranného systému.

V průmyslové zóně v Černé za Bory v současné době na ploše 139 hektarů působí více než 40 firem, do nichž dojíždí za prací asi pět a půl tisíce lidí. Zhruba kilometr dlouhá Dělnická ulice je nezbytná pro obslužnost většiny zde působících subjektů. V současné době jí denně projede na 340 kamionů.