Pardubice budou rozšiřovat kapacitu mateřské školy v Lánech na Důlku

Obec Srnojedy požádala město Pardubice, aby zvýšila kapacitu jedné ze svých mateřských škol. Zřízení jedné třídy nejspíš i zaplatí. Rodiny z obce dávají své děti do školek v krajském městě, obec vlastní zařízení pro předškolní děti nemá. Zastupitelé Pardubic i s naší podporou schválili peníze na projektovou dokumentaci.

Rekonstrukcí v mateřské škole Lány na Důlku vznikne třída pro 25 dětí. Součástí bude šatna, koupelna se záchody. Stravování dětí zajistí nová školka Doubek. Stavební práce jsou naplánované v letech 2022 a 2023, kolaudace v březnu 2023. Harmonogram by co nejméně měl zatížit provoz školky.

Budova už je v horším stavu a město plánovalo její rekonstrukci. Teď mění projektové zadání, aby v druhém nadzemním podlaží stavební firma ještě postavila další třídu včetně zázemí.

„Objekt dlouhodobě monitorujeme, víme o technickém stavu objektu. Přízemí je způsobilé pro provoz mateřské školky. Celou dobu jsme se bavili, co s vrchních patrem. Návrh vybudovat tam nájemní bydlení, se nám ale v kombinaci provozu se školkou nezdál,“ řekl primátor města Martin Charvát.

Primátor je rád, že město našlo ideálního partnera, tedy obec Srnojedy. „Doufám, že prosadí svoji vizi, tedy kofinancování druhého patra. Předpokládáme, že ostatní náklady spojené s přestavbou objektu by se měly dělit napůl,“ doplnil Charvát.

Aktualizace projektu bude stát 600 000 korun. Náklady vyjdou následně z projektu, investici pak bude schvalovat zastupitelstvo.