Pardubické děti nasbíraly téměř 30 tun starého papíru

Soutěž škol a školek ve sběru recyklovatelných materiálů, která v Pardubicích běží již přes dvě desetiletí, ustála i dobu koronavirové krize. V právě končícím školním roce 2020/2021 děti nasbíraly více než čtyři tuny PET lahví a 29,5 tun papírového odpadu. Zatímco ve sběru PET lahví školy oproti minulému roku, zřejmě i kvůli distanční výuce, zaostaly, množství papíru, které děti a jejich rodiče do škol nanosili, se více než zdvojnásobilo.

„Je dobře, že ani v době, kdy společnost prvořadě zaměstnávaly problémy související s epidemií koronaviru, jsme nerezignovali na výchovu dětí k ohleduplnosti a ochraně životního prostředí. Navíc děti působí výchovně i na rodiče, bez jejichž součinnosti se neobejdou,“ řekl náměstek primátora zodpovědný za životní prostředí Jan Nadrchal.

Nejlepší „sběrači“ byly dnes na radnici slavnostně oceněni, finanční odměnu odstupňovanou podle umístění v soutěži získají všechny školy, které se do projektu separace odpadů zapojily. Město se společností SmP – Odpady mezi ně rozdělí 77 000 korun.

Sběr plastových lahví a papírového odpadu organizovalo město ve spolupráci se Službami města Pardubic po celý školní rok. Do soutěže se tentokrát zapojilo 27 převážně mateřských škol. Na prvním místě se ve sběru PET lahví umístila Mateřská škola Čtyřlístek, jejíž děti zde během roku nasbíraly 924 kilogramů plastů, tedy 12 kilogramů na jednoho žáka. Na jeden kilogram je přitom potřeba přibližně 25 plastových lahví. Na druhém místě se umístila Mateřská škola Doubek ve Svítkově s pěti kilogramy plastů na jedno dítě a třetí skončila Základní a mateřská škola A. Krause, kde každé dítě nasbíralo v průměru 3,8 kilogramů plastů.

Ve sběru papíru je premiantem Mateřská škola Dražkovice, která „poslala“ k dalšímu zpracování 3,64 tuny suroviny, v přepočtu na žáka téměř 96 kilogramů. Druhý byl nemošický Čtyřlístek s 68 kilogramy na žáka a celkovou váhou odpadového papíru 5,2 tuny a třetí Mateřská škola Wintrova, jejíž žáci odevzdali v průměru 30 kilogramů starého papíru a celkem témě 1,5 tuny.