Počet cestujících v pardubické MHD vzrostl, není ale jako před pandemií

Počet cestujících v městské hromadné dopravě v Pardubicích se loni proti roku 2020 zvýšil, stále ale nedosáhl množství pasažérů jako v době před pandemií koronaviru. V průběhu letošního roku se situace stabilizovala, byla z 80 procent na úrovni roku 2019, na konci srpna a září se čísla začala významně zlepšovat až k 90 procentům.

V roce 2019 Dopravní podnik města Pardubic přepravil 33 milionů lidí, v roce 2020 o deset milionů méně. Za loňský rok propad proti roku 2019 kolísá mezi deseti až 20 procenty. Dopravní podnik dostává od města kompenzace za ztrátovou dopravu, v uplynulém roce to bylo 226 milionů korun.

V letošním roce mnoho investic podnik neplánuje. Dokončí trolejbusovou trať na nadjezdu Paramo za 50 milionů korun, část investoval ale už loni, a dotace jsou ve výši 85 procent. Až v příštím roce nakoupí deset trolejbusů s baterií, aby mohly jezdit i mimo trolejovou síť. Stát budou kolem 100 milionů korun, objednávat je bude letos, ale dodací lhůty jsou rok i víc. A zatím není na letošek potvrzená stavba přestupního terminálu Jih s parkovacím domem v ulici Na Vápence. Projekt připravuje město, stavět bude dopravní podnik.