Přijaté Zásady otevírají cestu udržitelnému rozvoji

Podpora kvalitní výstavby ve městě, sjednocený postup uvnitř úřadu, spolupráce na řešení veřejné infrastruktury a občanské vybavenosti či zrychlení přípravy projektu a jeho realizace. To vše přináší nové Zásady statutárního města Pardubice pro spolupráci s investory.

Kromě zmíněných přínosů Zásady poskytnou také základní rámec, který se stane východiskem pro jednání o umístění investičních záměrů a který umožní nastavit transparentní a nikoho nediskriminující podmínky.

„Zásady budou fungovat jako koncepční nástroj, který radnici pomůže zlepšit komunikaci s developery plánujícími výstavbu na území města. Mělo by také docházet ke koordinaci postupu přípravy investičních záměrů mezi městem a konkrétními investory, a to v souladu s plánovaným rozvojem města i městských obvodů a s ohledem na nutnost zajištění nové infrastruktury či úpravy té stávající,“ podotýká náměstek primátora zodpovědný za rozvoj a strategii města Jan Nadrchal.

„Další výraznou přidanou hodnotou Zásad je také zrychlení procesu realizace investičních záměrů, protože město a dotčené strany budou u projektů přítomné už ve fázi jeho příprav. Díky tomu tak bude možné vyřešit potenciální nejasnosti již během plánování projektu, čímž se předejde případným problémům, na které bychom jinak mohli narazit až v průběhu stavby či po dokončení projektu, zejména co se připojování na veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu týče,“ pokračuje Nadrchal.

Požadavky města přitom budou vždy primárně vyplývat z platného Územního plánu Pardubic a upravovat budou jen ty podmínky vyplývající ze samostatné působnosti města a městských obvodů. „Nebudou tak zasahovat do rozhodování ve správním řízení či jiném podobném procesu. Výsledkem spolupráce města s investory také bude řešení občanské vybavenosti, veřejných služeb a veřejné infrastruktury,“ přibližuje.

Součástí Zásad bude i obecný vzor smluv a nastavení spravedlivé finanční či nepeněžní spoluúčasti investorů na zvýšených nákladech, které by město muselo vynaložit právě na rozvoj veřejné infrastruktury. „Nové Zásady pro spolupráci s investory, které přinesou do Pardubic transparentní komunikaci mezi městem a developery a jasné podmínky pro umisťování nových projektů do území, schválili nejen radní, ale minulý týden také Zastupitelstvo města Pardubic. V účinnost dokument vejde na začátku března, tedy po nástupu městského koordinátora developerský záměrů do funkce,“ říká náměstek primátora.

„Klíčový dokument má za cíl sjednotit postup uvnitř úřadu a zlepšit koordinaci přípravy větších investičních záměrů mezi městem a investory a sladit je s plánovaným rozvojem města i městských obvodů, netýká se naopak staveb rodinných domů. Prostřednictvím Zásad můžeme už předem s investorem vyřešit potenciální nejasnosti a vyhnout se tak problémům, kterým bychom jinak museli čelit až při realizaci projektu. K takovým situacím patří například nutné napojení na stávající infrastrukturu či vybudování nové. Přípravný proces tak zrychlíme a vzniklá infrastruktura bude následně sloužit obyvatelům města,“ informuje Jan Nadrchal.

Zásady spolupráce obcí a investorů nově platí od začátku letošního roku i v Liberci, v procesu schvalování je dokument platný pro celé území také v Praze. Téměř rok využívají zásady například v Brně, kde jsou již uzavřené smlouvy mezi městem a investory na finanční či nefinanční plnění v celkové hodnotě přes 150 milionů korun.