Primátor města a starosta pátého obvodu vyjeli s noční hlídkou městské policie

Ihned po začátku služby je čekala první akce. Z dispečinku přišlo hlášení na ležícího muže u cyklostezky, která vede ke garážím pod mostem komunikace č. 37 v ulici K Dolíčku. Po příjezdu hlídka zjistila, že se jedná o „známou firmu“, muž neovládal své chování a hlídka mu dechovou zkouškou naměřila přes 3 promile alkoholu. Proto byl sanitním vozem Městské policie Pardubice převezen na záchytku. Ironií je, že odtud byl ráno, tedy před cca 12ti hodinami propuštěn, protože předchozí večer tam strávil také.

Následně se hlídka i s oběma „nováčky“ vrátila na cestu městským obvodem. Tam se věnovali problémům s parkováním, zkontrolovali také lesopark Dukla a prostory na Červeňáku a u náhrdelníku Chrudimky. Stejně tak si prošli i okolí hřiště Na Dolíčku. Krom jiného navštívili i místa, která jsou vyhledávána lidmi bez domova a také drogově závislými. Spolu se strážníky prošli a zkontrolovali veškerá zákoutí daného obvodu, která při každodenním shonu občané tolik nevnímají, ale strážníci o nich mají přehled a vědí, co se v těchto místech děje. Starosta MO V Jiří Rejda již absolvoval noční službu na svém obvodu po několikáté. Pro primátora Martina Charváta to byla v pátém městském obvodě první zkušenost, nicméně výjezd s MP také pravidelně podniká.

Následně jejich služba směřovala do centra města. Tam se nejdříve zastavili v operačním středisku Městské policie. Poté za doprovodu ředitele MP vyrazili obhlédnout i situaci na vlakové nádraží. První říjnový večer byl až nezvykle klidný. Jejich služba končila nahlášeným mužem ležícím na chodníku u občerstvení Kebab House na třídě Míru. Na dotyčného byl ještě před příjezdem hlídky zaměřen městský kamerový systém, takže již předem strážníci věděli, že se jedná o jimi známého, mentálně zaostalého muže (1969). Při příjezdu strážníků muž již neležel, ale vedl rozhovor s odpadkovým košem. Po rozhovoru se strážníky se rozloučil a odešel do místa bydliště. Nic protiprávního nepáchal.

„Výjezdů s hlídkou MP se neúčastním poprvé, je dobře vidět, jak město žije večer a v noci a jaké případy musejí strážníci řešit. A je jasné, že každý obvod má svoje specifika. Osobní znalost území pomáhá při řešení problémů i jejich prevenci,“ okomentoval výjezd s MP primátor Martin Charvát.

„Jsem velice rád, že se primátor Martin Charvát účastnil i noční služby u nás na obvodě. Bylo možné si projít lokality, které v nočních hodinách vypadají diametrálně odlišně než přes den. Nejedná se jen o veřejné parkování, ale také o pořádek a klid. Následná služba v centru pro mě byla milým překvapením. Ano jednalo se o úterý, ale opravdu o velmi klidné úterý. Příští službu bych velice rád zažil v pátek nebo o víkendu. Cením si práce strážníků Městské policie Pardubice. Mají přehled o problémových lokalitách a bohužel se velmi často potýkají s nejhorším nepřítelem a tím je lidská hloupost a nezodpovědnost.“ řekl starosta Jiří Rejda.

Služba strážníkům Charvátovi a Rejdovi skončila o půlnoci.

( text z FB městského obvodu Pardubice V)