Terminál B postaví společnost BAK

Pardubice znají firmu, která pro město postaví dopravní terminál pro meziměstskou autobusovou dopravu. Ve veřejné soutěži na stavbu terminálu B, který bude navazovat na terminál městské hromadné dopravy před pardubickým hlavním nádražím, v tendru zvítězila pražská společnost BAK s nabídkovou cenou přes 106,3 milionů korun, s daní tedy téměř 129 milionů korun.

„Na tuto stavbu máme schválenou dotační podporu z ITI ve výši téměř 100 milionů korun, zbývající náklady půjdou na vrub města. Je to jedna ze staveb, kterou zrealizovat musíme, neboť majitel pozemku pod stávajícím autobusovým nádražím již deklaroval své rozhodnutí tuto plochu využít k nové výstavbě.  Navíc tím, že terminál B přímo naváže na nedávno zrekonstruované přednádraží, v jehož sousedství v budoucnu vznikne nový obchodně administrativní komplex, získají Pardubice ze západní strany zaslouženě důstojný vstup do města,“ konstatoval náměstek primátora Jan Nadrchal s tím, že stavba nového terminálu by měla začít na jaře.

Původně měla být součástí stavby terminálu B i provozní budova, v níž měl najít zázemí například Dopravní podnik města Pardubic či některé odbory pardubického magistrátu. „Vzhledem ke stavu ekonomiky a městského rozpočtu jsme se však, podobně jako u jiných projektů, rozhodli přistoupit k úspornější variantě a z návrhu stavby vyjmout dostavbu administrativní budovy,“ řekl primátor Martin Charvát.

Stavba nového terminálu potrvá zhruba 12 měsíců a celkem přijde na více než 128,5 milionu korun. Pardubice chtějí ale ještě letos vybudovat, s pomocí prostředků z ITI, také terminál u Univerzity Pardubice. „Zatímco terminál B řeší lepší propojení autobusové a vlakové dopravy a jejich napojení na městskou hromadnou dopravu, terminál Univerzita zabezpečí odpovídající infrastrukturu pro jeden z dopravních uzlů ve městě, kde dochází ke křížení regionální a městské hromadné dopravy. Jeho stavba vyjde zhruba na 27 milionů korun,“ dodal primátor Charvát.