Zastavme už jednou provždy spalovnu nebezpečných odpadů!

Zdroj: https://www.facebook.com/watch/?v=1243759115999972&extid=yisPTKHWmyZUHkhl

Hnutí ANO 2011 a kandidát na hejtmana Pardubického kraje Martin Kolovratník dnes představili návrh na vyřešení dlouhodobého ekologického problému Pardubického kraje - možného opětovného zahájení provozu spalovny nebezpečných odpadů v Pardubicích.

“Po pečlivém zvážení všech okolností jsme se s kolegy v hnutí ANO rozhodli - pokud uspějeme v krajských volbách a budeme se podílet na vedení našeho kraje - okamžitě navrhneme, aby Pardubický kraj od nynějších majitelů odkoupil celý areál spalovny nebezpečných odpadů, zastavil tak její plánovaný provoz a stávající továrnu pak hned zdemoloval. Jednou provždy tak bude tento problém v našem kraji vyřešen,” říká Martin Kolovratník.

 

Po více než desítku let byla otázka znovuotevření spalovny nebezpečných odpadů neřešena a politici zatím nedokázali obnovení jejího provozu zabránit. Hnutí ANO je nyní připraveno tento problém ukončit. Je přesvědčeno, že není jediné v Pardubickém kraji. Vždyť za celé uvedené období vzniklo mnoho občanských iniciativ, sdružení a peticí. Jsou to určitě desítky a možná i stovka tisíc občanů, kteří spalovnu nechtějí a už více než deset let proti jejímu zprovoznění bojují.

 

Kandidát na hejtmana Martin Kolovratník k tomu uvádí: “Jednal jsem již se zástupci majitele spalovny, kteří mi potvrdili, že odkup celého areálu do majetku kraje je možný. Ujistili mě, že je to jedna z variant, o kterých ve svých plánech co dále se spalovnou uvažují, a jsou svolní o ní případně jednat. Použili bychom stejný model, o který se pokoušelo již město Pardubice, ale kvůli několika nepozorným a nerozhodným zastupitelům bohužel neuspělo. Nyní jsme však připraveni! Zastavme tedy spalovnu!  Stačí jediné - změnit vládu v Pardubickém kraji a dát nám svou důvěru - hlas. Chceme výrazné změny a zlepšení životního prostředí v celém našem kraji - pro jeho občany - a víme jak to udělat a kde na to získat peníze.”

 

A dále doplňuje: “Z našeho pohledu se jedná o továrnu, kde se spalují jedy. V našem kraji to je jediný takový nebezpečný podnik. Navíc umístěný kousek od centra krajského města - tady v Pardubicích. Možná si někteří lidé z ostatních částí našeho kraje - Svitavska, Ústeckorlicka, Chrudimska - řeknou - to je od nás daleko - to je věc Pardubic - není to tak! Zprovoznění spalovny by znamenalo, že se přes náš kraj začnou vozit v kamionech, vlacích a cisternách stovky tun nebezpečného odpadu a zde, v této továrně, ho pak budou likvidovat - spalovat... Dokážete si představit, že cisterna s kyselinou havaruje ve Vašem městě? Že bude ve Vaší vesnici parkovat kamion se znečistěnou zeminou starými barvami a kaly? Já tohle nechci! Proto kandiduji na hejtmana našeho kraje, abych to zastavil a pomohl občanům. Chci náš kraj zdravý a čistý!”

 

 

Tématické video s vyjádřením Martina Kolovratníka k zastavení projektu spalovny nebezpečných odpadů pro občany Pardubického kraje, naleznete v záhlaví článku.

 

tisková zpráva Martina Kolovratníka